Andijviestamppot met knapperige chorizo

Stamppot wordt vaak geserveerd in combinatie met een (vegetarische) rookworst en/of spekreepjes. Een ander soort vlees die gebruikt kan worden bij een stamppot recept, is chorizo. In dit recept wordt er knapperige chorizo gemaakt in combinatie met andijvie, appelcompote en – vanzelfsprekend – aardappelen. Je bent ongeveer 30 minuten bezig om een goed vullend hoofdgerecht op tafel te zetten. De ingrediënten vormen de basis voor een gerecht voor vier personen. Hoe maak je andijviestamppot met knapperige chorizo?


Ingrediënten

  • 1 kilogram kruimige aardappelen
  • 1 zak andijvie (400 gram)
  • 1 pot appelcompote (360 gram)
  • 1 chorizoworst (275 gram)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper
  • Zout

Bereiding

Schil, was en kook de aardappelen in een pan met water en zout. Laat het in ongeveer 20 minuten gaarkoken. Snijd de chorizoworst in kleine blokjes. Doe ze samen met een beetje olie in een koekenpan en bak ze totdat ze knapperig zijn. Indien gaar, kunnen de aardappelen afgegoten worden. Vang het kookvocht op. Deze gaat later door de stamppot. Stamp de aardappelen tot ze fijn zijn. Voeg vervolgens kookvocht toe tot het een smeuïge puree is. Vervolgens kunnen de chorizoblokjes en de andijvie door de stamppot worden gedaan. Voeg nog wat zout en peper naar smaak toe en roer het geheel goed door. De andijviestamppot met knapperige chorizoworst kan samen met de appelcompote worden geserveerd.

Serveertips

In plaats van appelcompote kunnen er ook stukjes appel door de andijviestamppot worden gedaan. Een ander soort fruit dat toegepast kan worden is ananas. Dit maakt een gerecht lekker fris. Doe dit bijvoorbeeld in combinatie met rozijnen. Cashewnoten is een ingrediënt wat tevens een verrassend lekker toevoeging kan zijn bij een andijviestamppot. Houd je niet van chorizo? Vervang deze dan door (magere) spekreepjes.