Een lekkere stamppot maak je zo!

In Nederland is er geen gezin die er nog nooit van heeft gehoord, stamppot! Of je er nou van houdt of niet, het is een traditioneel oud-Hollands gerecht. Al generaties wordt dit klassieke gerecht gegeten, maar het gerecht kan heel veelzijdig zijn. Hieronder vind je een paar tips hoe jouw stamppot beter of lekkerder kan worden! 

Tip 1: Vervang de aardappel

Het is niet per se nodig om aardappel toe te voegen aan het gerecht, hier zijn veel verschillende variaties voor mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappel, pompoen of zelfs een bloemkoolpuree. Al deze vervangers voor aardappelen zorgen voor een twist in jouw stamppot. 

Tip 2: Saus is belangrijk

Een beetje smaak toevoegen is ook erg belangrijk. Probeer bijvoorbeeld mosterd, of picalilly. Dit zorgt voor een mix van smaken en kan er voor zorgen dat mensen die het normaal niet lekker vinden om stamppot te eten van gedachten veranderen. Dit kan ook werken met sambal of ketjap. 

Tip 3: Rookworst is niet per se nodig

Het wordt vaak gezegd dat rookworst per se bij stamppot hoort, maar dit is absoluut niet waar! Je hebt genoeg soorten vlees dat lekker is bij stamppot. Doe er bijvoorbeeld kipfilet bij, of probeer black angus ribeye. Een beetje variatie in het vlees dat je bij de stamppot krijgt is niet verkeerd. En wil je zeker weten dat je vlees van kwaliteit is en snel geleverd wordt? Dat kan, je kunt namelijk vlees online kopen. En bestel je dat voor elf uur in de ochtend, wordt het dezelfde dag nog geleverd.  Laat het koken maar beginnen!

Tip 4: Probeer eens een vegetarische stamppot

Ben je daarentegen klaar met vlees eten? Een vegetarische stamppot kan ook altijd! Er zijn genoeg oplossingen om geen vlees te hoeven eten in je stamppot. Probeer het bijvoorbeeld te maken zonder spekjes, maar met nootjes of gewoon vegetarische spekjes. Wil je nog steeds wel de worst erbij, dan heb je ook vegetarische braadworst. Het is minder vet en heeft dezelfde textuur. 

Tip 5: Een zuur element toevoegen

In sommige gezinnen wordt dit al veel gedaan, maar iets zuurs toevoegen aan de stamppot brengt de smaak naar boven. Een augurk of een zilveruitje toevoegen helpt al veel. Wat sommige mensen ook gebruiken is azijn, voeg dit toe tijdens het bereiden en de smaak wordt er beter van! 

Tip 6: Maak het romig

Het is algemeen bekend om het romig te maken door een klontje boter of wat warme melk toe te voegen, maar om het nog een stuk romiger te maken kun je (deels) ook de melk vervangen voor crème fraîche.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.