Boerenkool stamppot

Als je van een klassieke boerenkool stamppot houdt, doe je er goed aan om eens een stamppot te maken. Een stamppot is relatief eenvoudig te bereiden, na een tijdje zal er een overheerlijke maaltijd op tafel staan. Veel mensen vinden het erg lekker om boerenkool stamppot te eten. Je kunt er een geheel eigen draai aangeven. Maar een ‘standaard’ boerenkool stamppot is erg lekker.


Ingrediënten 4 personen

  • 600 gram boerenkool
  • 1 kilo aardappels
  • 2 rookworsten
  • 25 gram boter
  • Peper
  • 1 eetlepel azijn

Bereidingswijze

De aardappels moeten eerst geschild worden en in stukken worden gesneden. Vervolgens kan de boerenkool in een grote pan worden gedaan. De aardappels moeten hierboven op worden gelegd. Voeg hier 2,5 deciliter water aan toe, eveneens als een theelepel zout. Breng op een matig vuur de boerenkool en de aardappels aan de kook, doe dit afgedekt. Laat de boerenkool ongeveer 10 minuten slinken.

Haal vervolgens de rookworsten uit de verpakking en leg deze bovenop de aardappels. Laat dan de boerenkool en de aardappels afgedekt nog ongeveer een kwartier gaar koken. Haal de rookworsten uit de pan en houdt ze warm onder het deksel. Giet de boerenkool en de aardappels af en vang het kookvocht op in een kom. Met behulp van een stamper moeten de boerenkool en de aardappels worden fijngestampt. Hier moet de boter en de azijn aan toegevoegd worden. Roer alles goed door elkaar heen en voeg eventueel een beetje kookvocht bij de stamppot.

Laat de stamppot nog even doorwarmen, blijf wel roeren. Je kunt de stamppot op smaak brengen met zout en peper. Eventueel kan je ook nog wat azijn gebruiken. Vervolgens kan je de stamppot boerenkool gaan verdelen over de borden. De rookworsten moeten nog even aan plakjes worden gesneden. De plakjes kunnen je vervolgens op de boerenkool leggen.

Boerenkool stamppot tips

Om de boerenkool stamppot nog lekkerder te maken kan je appelmoes of mosterd gebruiken. Dit kun je dan bij de stamppot op je bord doen. Veel mensen vinden dit erg lekker.
Ook kun je er voor kiezen om de worst te vervangen door een ander stukje vlees. Je kunt dan denken aan een heerlijke karbonade, maar ook een gehaktbal is het aanraden waard. Daarnaast kun je de maaltijd ook een geheel eigen invulling geven. Zo kan je bijvoorbeeld ook een bepaald soort groente erbij doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.