Hete bliksem stamppot bereiden

Iedereen heeft wel eens hete bliksem stamppot gegeten. Vroeger werd dit erg veel gemaakt, tegenwoordig wordt het iets minder vaak gegeten. Maar dat wil niet zeggen dat het tegenwoordig minder lekker is, integendeel zelfs! Het duurt ongeveer een uur om te bereiden. Wanneer het eenmaal klaar is, kan je genieten van een heerlijke maaltijd. Het aan te raden om de hete bliksem stamppot te serveren voor meerdere mensen, zo zal het nog lekkerder smaken.


Ingrediënten 4 personen

  • 1 kilo handappels
  • 1,5 kilo aardappelen
  • 75 gram boter
  • 2,5 deciliter water
  • 500 gram moesappels
  • 1 laurierblaadje
  • Zout
  • 5 peperkorrels
  • 400 gram klapstuk

Bereidingswijze

Allereerst moet het water met zout, het laurierblaadje en de peperkorrels aan de kook worden gebracht. Het klapstuk kan er dan bij worden gedaan, laat deze ongeveer een halfuur koken op een zacht vuur.
Ondertussen kunnen de aardappelen worden geschild en in stukken worden gesneden. Neem als eerst een tweetal moesappels, schil ook deze. Haal de klokhuizen weg en snijdt de appel in plakken. Daarna kunnen de rest van de appels geschild worden. Snijdt de appels in vieren en haal de klokhuizen eruit.

Doe vervolgens de aardappels in de pan, samen met de appels (niet de plakjes). Doe deze bij de pan in met de klapstuk. Laat alles dan nog ongeveer zachtjes een halfuurtje doorkoken. Haal dan het klapstuk uit de pan en giet vervolgens de aardappels af. Het kookvocht moet je opvangen.

Met een stamper kan je de aardappelen stampen. Doe de appels erbij met 50 gram boter. Voeg zoveel mogelijk kookvocht erbij, tot dat er een drassige massa ontstaat. Verhit dan de boter die over is, in een koekenpan. Bak daarin de appelschijfjes, ongeveer goudbruin.

Schep vervolgens de hete bliksem in een schaal en leg daarover heen de appelschijfjes. De klapstuk moet je even snijden en leg deze er dan ook op.

Hete bliksem stamppot tips

Serveer de hete bliksem stamppot direct. Wanneer je het zo warm mogelijk serveert, is deze het lekkerst. Veel mensen kiezen er voor om de hete bliksem te laten af koelen. Dit is niet aan te raden.
Wanneer je niet van klapstuk houdt, kan je kiezen voor een ander stukje vlees. Een gehaktbal kan ook erg lekker zijn, of een goede rookworst. Eventueel kan je wat appelmoes aan de maaltijd toevoegen, dat is geheel naar eigen smaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.