Witlof stamppot

Witlof wordt het hele jaar door gegeten en je kunt er een overheerlijke stamppot van maken. Witlof is een typisch gerecht uit de Nederlandse keuken en veel mensen eten het maandelijks. Wanneer je eens wilt experimenteren met witlof, kan je voor een stamppot kiezen. Een witlof stamppot is eenvoudig te bereiden en het duurt ongeveer een halfuur voordat de stamppot klaar is. Wanneer je de witlof stamppot warm opdient, is het smullen geblazen!


Ingrediënten 4 personen

  • 1 kilo aardappels
  • 1 kilo witlof
  • Peper en zout
  • 30 gram boter
  • 150 gram geraspte kaas
  • 150 gram gesneden kaas

Bereidingswijze

Vooraf moet de oven voor verwarmd worden op de grillstand. De aardappelen dienen geschild te worden en kunnen in een pan met een beetje zout, worden gaar gekookt. Doe dit ongeveer 20 minuten, tijdens de laatste 10 minuten kan de witlof erbij worden gedaan. Als dit klaar is, kan de pan worden afgegoten en de boter kan worden toegevoegd. Neem een stamper en stamp alles samen tot een puree.

Daarna kunnen de kaasblokjes erbij worden gedaan. De stamppot kan vervolgens op smaak worden gebracht met wat peper en zout. Maar pas op, teveel zout of peper kan de smaak van de stamppot flink verpesten. Vervolgens moet een ovenschaal worden ingevet. Schep de stamppot in de ovenschaal en zet deze in de oven. De geraspte kaas kan over de schaal worden uitgestrooid. Zet de schaal ongeveer 10 minuten in de oven. Wacht tot de kaas is gesmolten en tot dat de stamppot een mooie bruine kleur heeft gekregen.

Witlof stamppot tips

Je kunt er ook voor kiezen om de stamppot in ham rolletjes te doen. Hier overheen kan dan de kaas worden gestrooid. Ook de ham rolletjes zullen even in de oven moeten, dit om de kaas te laten smelten en om een goudbruine kleur te kweken. Daarnaast zijn er nog meerdere varianten mogelijk. Zo kan je eigen ingrediënten aan de witlof stamppot toevoegen. Wel is het van belang dat witlof het ‘hoofd element’ blijft. Zodoende kan je de stamppot ook echt een witlof stamppot noemen.

Wanneer de stamppot klaar is, kan je deze gaan opdienen. Tijdens de maaltijd kan je er een lekker wijntje bij drinken. Kies bij voorkeur voor een rode wijn, dit vanwege de smaak van de stamppot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.