Prei stamppot

Prei is erg lekker en gezond. Maar wist je ook dat je van prei een stamppot kunt maken? Een prei stamppot wordt door veel mensen erg lekker gevonden. Je kunt de stamppot binnen een halfuur bereiden. Wanneer je zin hebt in prei, dan kan je er voor kiezen om een prei stamppot te maken. Je kunt allerlei ingrediënten aan de stamppot toevoegen, zodat je een eigen stamppot kunt maken.


Ingrediënten 4 personen

  • 1 rode paprika
  • 100 gram spekreepjes(mager)
  • 1 eetlepel kruiden (Italiaans)
  • 800 gram prei
  • 3 deciliter melk
  • 50 gram boter
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel olie
  • Nootmuskaat

Bereidingswijze

Voordat je gaat koken moet je de prei snijden in ringen. Het is van belang dat je de ringen goed wast. Was vervolgens ook de paprika en haal de zaadlijsten weg uit de paprika. De paprika kan daarna in reepjes worden gesneden. Halveer vervolgens deze reepjes. Daarna kunnen de aardappels worden geschild. Kook vervolgens de aardappels ongeveer 20 minuten gaar. Maak met behulp van melk, de nootmuskaat en de boter er puree van. Je kunt alles stampen met een stamper.

Wanneer dit alles is gedaan kan de olie worden verhit in een wok pan. Bak in deze pan de spekreepjes tot dat ze goudbruin zijn. Haal vervolgens de reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier of op een bord.
Vervolgens kan de paprika en de prei in de pan. Ook deze moeten gebakken worden, in 4 minuten. Vergeet de paprika en de prei niet om te scheppen. Vervolgens kan je de Italiaanse kruiden erover heen strooien. De gebakken groeten kunnen dan samen met de spekjes door de puree heen worden geroerd. Zorg ervoor dat alles goed door gewarmd is. Wanneer de aardappelpuree een beetje flauw is, kan je het op smaak brengen door middel van zout en peper.

Prei stamppot tips

Kies ook eens voor een variant van een stamppot. Je kunt dan denken aan een stamppot van spruitjes of van andijvie. Het is erg lekker om eens een andere stamppot te proberen, zo kom je ook nog eens tot andere inzichten.
Je kunt zout en peper gebruiken om de stamppot op smaak te brengen. Als je van een pittige stamppot houdt, kan je veel peper toevoegen. Houd je niet zo van een pittige stamppot, dan moet je niet teveel zout en peper toevoegen.

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.