Spitskool stamppot

Als je op zoek bent naar een lekkere stamppot, die je zelf wilt bereiden, doe je er goed aan om te kiezen voor een spitskool stamppot. Dit is een overheerlijke stamppot die bij iedereen in de smaak zal vallen. De stamppot is erg eenvoudig te bereiden en je bent binnen een uur klaar.

Ingrediënten 4 personen

  • 1,5 kilo aardappelen
  • 2 paprika’s
  • 1 spitskool
  • 200 gram room brie
  • 50 gram boter
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

Bereidingswijze in 60 minuten

Voordat de stamppot kan worden gemaakt dient er eerst wat werk verzet te worden. Zo moeten eerst de aardappelen worden geschild, doe dit in water met zout ongeveer 20 minuten. Ondertussen kan je spitskool halveren, in de lengte. De harde kern van de spitskool moet je verwijderen. Daarna kan de kool in reepjes worden gesneden.
De paprika kan ook worden gehalveerd, haal de zaadlijsten eruit en het vruchtvlees moet in kleine stukjes worden gesneden. Als je dit hebt gedaan moet een wok pan verhit worden, doe hier 25 gram boter in. Doe hier de kool en de paprika in en roerbak dit.

De aardappelen kunnen vervolgens worden afgegoten. Vang het kookvocht van de aardappelen op. Nu kan het stampen van de aardappelen beginnen. Doe dit met een stamper. Bij de aardappelen kan je de overige boter doen. Stamp dit alles tot puree. Wanneer de puree droog oogt, kan je wat kookvocht toe voegen.

Daarna kunnen de groenten aan de puree worden toegevoegd. Nu kan de smaak geproefd worden, eventueel kan de stamppot op smaak worden gebracht met peper en zout. Vervolgens moet de brie in een viertal punten worden verdeeld. Haal de punten eraf en verdeel de rest in een drietal stukken. Het paneermeel moet op een bord gestrooid worden en de brie kan erdoor worden gewenteld. Verhit vervolgens de olie in een koekenpan. De brie moet 3 minuten op een vuur worden gebakken tot dat deze lichtbruin is geworden.

De stamppot is klaar en kan verdeeld worden over de borden.

Spitskool stamppot tips

Het kan erg lekker zijn om een glaasje wijn bij de stamppot te serveren. Ook is het aan te raden om een lekker ‘Hollands’ stukje vlees erbij te doen.
Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen invulling aan de stamppot te geven. Zo kan je bijvoorbeeld de paprika vervangen door iets anders wat je zelf lekker vindt.

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.